תוכן עניינים
צילום מסחרי הוא צילום של מוצר או שירות של חברה כדי להראות את המאפיינים הכי טובים של אותו מוצר/שירות שיכול לגרום לצופה בתמונה לקנות. זהו כלי שיווקי שיכול למקסם את המכירות שהמטרה הנוספת שלו היא לקדם את המוצר שלכם(או השירות), לתמוך בעסק כדי לקבל רווחים בין אם זה צילום מוצרים, צילום Life style למותגים, צילום אופנה, צילום פקשוטים וכו'. הרבה עסקאות של פעם שהיו נסגרות פיזית במקום עברו לאונליין ולכן נוכחות ויזואלית של המוצר שלכם או שירות שאתם נותנים נהייתה הכרחית.
הצילום המסחרי יכלול צילום סטוק איכותי של מוצרים או שירותים או תמונות שמקדמות את העסק שלכם. הצילום המסחרי שם בפוקוס את המוצר לעומת הצילום לפרסומות שהמטרה שלו להביא למודעות על אותו המוצר או השירות כדי למכור את הרעיון. צילום מסחרי יכול לכלול צילום פנים וצילום אדריכלות, צילום ספורט, צילום תכשיטים, צילום כללי של מוצרים, צילום מכוניות וכו'. לכל סוג צילום לתחום הספציפי נדרש צלם עם התמחות אחרת וכישורים נדרשים באותו התחום. למשל צלם סטודיו יבצע צילום מוצרים, תכשיטים, צילום אוכל וצילום פורטרטים עסקי לשימוש מסחרי. צלם ספורט מסחרי של ידגים רץ עם נעל חדשה וכו'
צלם מסחרי יכול להדגיש ולהביע את הערכים של החברה דרך התמונות שיפיק עם תאורה מצוינת וטכניקות צילום מתקדמות ויצירתיות כדי להעביר מסר שהעסק רוצה להעביר. צילום טכני נטו זאת התחלה טובה, אבל להעביר ערכים בתמונה- זאת כבר משימה יותר קשה לביצוע. לצלם צריכה להיות תשוקה (passion) לצילום כדי להגיע לתוצאות הרצויות וליצור תמונות מרהיבות בפן הויזואלי.
הצילום המסחרי שם דגש על המאפיינים הכי טובים של המוצר שאתם מוכרים. כשיש לכם מוצר שאתם מנסים למכור, אתם יכולים לספר במילים על המוצר ועל הפרויקט שלכם אבל איך להביע את זה בצורה ויזואלית מעניינת? בשביל זה יש את הצלם המסחרי- הוא מצלם את המוצר שלכם בצורה שתגרה את הצופה.
אפשר להשתמש בצילום מסחרי לפרויקטים מגוונים, כשאתם מנסים למכור כלי נגינה למשל או להדגים שירות הובלות כשירות. היצירתיות של צלם מסחרי יכולה להביא את הראיה שלו(vision) שיכולה לתרום לשיווק המוצר או השירות שלכם.
התוצרים של צילום המסחרי יכול בסופו של קמפיין להביא לכם לקוחות חדשים. הקמפיין יכול להיות משומש בחומרי שיווק, דפוס, פרסומות בגידיטל, שלטי חוצות, פלטפורמות סושיאל של רשתות חברתיות או מקום אחר שבו נמצא הלקוח שלכם.
צלם סטודיו יתמקד יותר במוצר עצמו ומאפיינים שלו ובתאורה כשמודבר על צילום מסחרי. עם זאת כשמדברים על צילום פרסומות המטרה היא להעביר מסר רגשי בתמונה עם אופציה לספר סיפור על המותג או המוצר.
בצילום מסחרי הצלם נדרש להביע את הויז'יון(vision) של הלקוח או להמציא קונספט עבור הלקוח. בשביל זה צלם מסחרי או צלם סטודיו צריך לקבל מידע חיוני מלקוח כדי להביא תוצאות נדרשות. לפעמים העבודה היא מול איש קראייטיב (art director) בחברות יותר מבוססות וסולידיות שיכול לבוא מראש עם סקאצ'ים ותיאור שמבוסס על אסטרטגיה של של המותג והקהל שלהם והמשימה של צלם תהיה להביא את הרעיון לחיים.
צלם מסחרי יכול להיות מועיל לחברות מיתוג שעושות תהליך מיתוג עסקי לחברה חדשה או חידוש מיתוג לחברה קיימת. כמו כן, הצלם יהיה מועיל לחברות פרסום ושיווק בגידיטל ובדפוס ולחברות שאין להן קשר לפרסום או שיווק, אך כאלה שיש להם איש שיווק בתוך החברה שדואג לחומרים ויזואלים כדי לקדם את העסק. סוכנויות קריאייטיב גם יקבלו ערך מצלם מסחרי.
ישנם כמה קטגוריות עיקריות
ישנן גם תתי התמחויות, למשל צלם מוצרים שמצלם רק תכשיטים. או צלם ביוטי וקוסמטיקה – שמצלם רק מוצרי קוסמטיקה וביוטי ומשלב דוגמניות של מייקאפ, מוצרי עור (skincare) ודוגמניות עבור פרסום ושיווק.
יהיו גם צלמים שמתמחים בצילום טכנולוגי של אלקטרוניקה – כל הקשור לאביזרים ומוצרים אלקטרוניים, גאד'טים, לוחות חשמל וכו'. חברות שעוסקות במחקר וטכנולוגיה (אוניברסיטאות וחברות הייטק, בתי חולים) ירצו לקבל תמונות עם איכות גבוהה בכדי ללכוד את מומחיות של החברה כולל הציוד מיוחד. בקטגוריה זאת נכנס גם צילום ציוד הנדסה (למשל לוחות חשמל של מעליות) של החברה או תהליך הנדסי או שירות של הנדסה
התמנות נוספת היא של צילום ציוד רפואי – תיעוד של מתקני בריאות כמו בתי חולים וקופות חולים, מפעלים רפואיים, תיעוד תהליכים רפואיים(medical), ציוד רפואי לשימוש של תעשיות בריאות ותעשיית תרופות.
התמחות נוספת – צילום תעשייתי- צילום זה מתעד סביבה תעשייתיים, צילום ציוד תעשייתי, תהליך של ייצור ואווירה במפעלים.
השימושים הם רבים, להלן כמה דוגמאות נוספות
אפשר להתבונן בתיק עבודות של צלם. כמו כן, אפשר לדבר עם צלם כדי להבין איך הוא מציג את הראייה שלו על המוצר או השירות שאותו אתם רוצים לפרסם. האם זה צלם מקובע והולך לפי הגדרות שלכם או צלם שיכול להציע דרכים יצירתיות כדי לבטא את הייחודיות של המוצר או שירות שאתם נותנים? לשם כך, יש לשוחח עם צלם כדי להבין את הראיה שלו. לפעמים הלקוח יכול להביא סקצ'ים(sketch) ואז הצלם מבצע בדיוק לפי מה שתוכן אך עדיין יכול להיות דיי יצירתי בגישה שלו של הקומפוזיציה או של תאורה.
מספר נקודות נוספות:
בנוסף לגיבוש הרעיון, צלם מסחרי ידון עם לקוח בנושא התקציב וזמנים בהם יש לבצע את הצילומים. ככל שהתקציב יותר גדול, ההפקה יכולה להניב תוצאות מרשימות יותר. כמו כן יתכן וחברה רוצה להכניס סגנון מסוים, רגש והנחיות אחרות שמתאימות לאותו הצילום.
שלב ביניים של צלם מסחרי הוא הכנות ליום צילום , כל הקשור ללוגיסטיקה של סשן(session) צילום, בין אם בחירת מקום לצילום( סטודיו לצילום או לוקיישן חוץ), אוכל -אם מדובר במודליסטים/צוות הפקה, אביזרים (props) אם זה לצילום מוצר, כל הציוד הנדרש (תאורה ואביזרי סטודיו אחרים).
אדפטיביות/התגשמות עם לקוח – צלם מסחרי צריך להתאים את עצמו ולהיות ורסטילי כלפי לקוחות שונים ותעשיות שונות. צילום סופגנייה עבור רשת מאפים ידועה יהיה שונה מצילום תרופות וציוד רפואי שם הדיוק הטכני וקומפוזיציה תהיה חשובה יותר, כמו גם הצבעים. צילום של אוכל יהיה יותר לכיוון צבעוני וציוד רפואי פחות יתמקד בצבעים אלא במאפיינים של אותו תכשיר, תרופה או מכשיר רפואי.
בריף- תמיד כדאי לבדוק אם יש brief או תדריך ממישהו בחברה כמו art director או איש שיווק בחברה. כמו כן, כדאי לבדוק מהו הפורמט וחיתוך הסופי שהתמונה מיועדת לפרסום, האם זה יחס 4:3 או יחס אחר כלשהו. זה חשוב כי זה מאפשר לצלם סטודיו מראש להתכונן ולהשפיע על קומפוזיציה שיש ללקוח בראש. אם התמונה מיועדת לעמוד כפול במגזין או כתמונה אנכית לרשת חברתית.
סגנון צילום של צלם הוא חשוב עבור צילום מסחרי. לכל צלם יש "קו ראייה" של איך הוא רואה את הדברים ואיך הוא יכול להציג את המוצר שלכם בצורה יכול או לצלם את השירות שלכם בצורה שמעבירה את המסר. צלמים שונים בסגנון שלהם, זה יכול להתבטא דרך הקומפוזיציה ואיך הם מסדרים את המוצרים, לפעמים צלמי מוצר יהיו שונים כי כל הצילומים שלהם יהיו צבעוניים. יהיו צלמים פורטרטים שיצלמו תמונות נקיות ויש כאלה שיצליחו להביע את הרגש של המצולם, זה גם סגנון, פוזות לא שגרתיות או העמדה אחרת, לבוש אחר, או אולי סוגי רקעים שהצלם בוחר, אחד יבחר רקע טקסטורה מבד ואחר יבחר רקע חלק מנייר. כל אלה משפיעים בסופו של דבר על סגנון של צלם.
גם דרך העבודה שלו עם לקוח, אם זה צילומי תדמית ופורטרטים עסקיים, איך הוא מדבר עם לקוח או איך הוא "מפעיל אותו", איך הוא מכוון אותו בתנוחות.
מאידך, איזה רקע הצלם ישים כשיצלם מוצר, האם על רקע אורגני או רקע מלאכותי של פרספקס(לוח אקרילי שמחזיר השתקפות) והאם תהיה ברקע תאורה ואיזו?
לא משנה מה העסק מוכר, התאורה היא גם סגנון של צלם. יש צלמים שינסו לרכך את התאורה ויש כאלה שאוהבים לצלם עם תאורה קונטרסטית ורואים את זה בתמונות, הסגנון של תאורה שונה. התאורה היא אחד הדברים העיקריים בצילום, בנוסף לקומפוזיציה. בלי תאורה או תאורה טובה לא תהיה תמונה. אם אתם תתחילו להסתכל על תאורה, על הצל וכו' תתחילו לזהות את הסגנון של אותו הצלם וסגנון זה יכול להשתנות מצלם לצלם.
השימוש המסחרי בתמונות למטרות פרסום או שיווק דורש רישיון שימוש, כלומר הצלם מעביר זכויות שימוש ללקוח לפי ההסכם. לכל תמונה שנמכרת ללקוח אפשר להביא מגבלות שונות והסכמות שונות בנוגע לזכויות שימוש בתמונות. כשצלם מסחרי נותן רישיון לתמונות שלו, הן כוללות תשלום על השימוש כתלות בכמות שנים/ללא הגבלה, שימוש לסושיאל או גלובלי לפרסומות בכל המדיות האפשריות, שלטי חוצות, עיתונים וכו'
בנוסף לתקשורת עם חברות פוטנציאליות שאיתן הצלם רוצה לעבוד, ומתן רעיונות כשכבר יש לקוח עם מוצר, צלם טוב ישראל הרבה שאלות כדי להבין על החברה, על המוצרים שלהם ויעדים שלהם, וככל שיבין יותר את הלקוח, יגיע לתוצרי צילום יותר טובים. שאלות טובות הן איזה תמונות מהעבר הלקוח אוהב, מה מטרת הקמפיין הנוכחי, איזה תגובות החברה רוצה לקבל מהצופים ועוד.
אחרי שכל הרעיונות גובשו, הצלם יבצע את הצילום של אותו המוצר בסטודיו לצילומים. יתכן וזאת תהיה הדגמת של שירות עם דוגמן או הדגמת של שימוש במוצר עם דוגמנית, יום צילום עם מודעות למטרות שהוצבו והוגדרו לקראתו, שימוש בתאורה המתאימה לאותו סשן צילום. אולי הצילומים הם בחוץ, כך שהגישה לציוד תאורה ולוגיסטיקה תהיה אחרת מאשר אם הצילום יתבצע בסטודיו לצילום.
צלם מסחרי יבצע עריכה לתמונות. כתלות בפלטפורמות שימוש, העריכה תהיה בהתאם. אם זאת תמונה לפרסומת, הצלם ישקיע יותר זמן בלרטש את התמונה הבודדת. עם זאת, אם אלה צילומי לייף סטייל, תידרש עריכה יותר קלילה. בצילום מוצרים למשל, העריכה לרוב תהיה מאוד מוקפדת, אלא אם אלה צילומי פקשוט פשוטים. לרוב צלם מוצרים ישקיע הרבה זמן בלרטש את תמונות המוצרים, זה תורם ללקוח ומציג את הצלם ברמה מסוימת של מקצועיות. צילום לדפוס ולפרסומות יהיה יותר עמוק ומלוטש.
שלב אחרון הוא מסירת תמונות בפורמט המתאים, זה יכול להיות לדפוס או לדיגיטל ,הפורמט וממדים אחרים, צלם סטודיו יספק את הפורמט המתאים.
אדפטיביות ופתרון בעיות היא תכונה חיונית של צלם מסחרי, הרי שלא תמיד התנאים הם אידיאלים בזמן הצילום, למשל תנאי תאורה או מקום מוגבל כדי לשים תאורה במקום הרצוי, הצלם צריך להסתגל למצב ולהציע פתרון יצירתי לבעיה בצורה הטובה ביותר, כשאין לו שליטה מלאה כמו בסטודיו לצילומים.
נושא גיבוים הוא סופר חשוב, גם עבור הלקוח. לא פעם הלקוח לא הוריד תמונות, איבד וכו' והלקוח מבקש מצלם לשחזר אותן. לכן, נושא הגיבוי הוא קריטי כשמדובר בצלם מקצועי. גיבוים של חומרי צילום במקומות שונים ולא רק במחשב מבטיח שהחומרים לא ייעלמו. המצלמה ועדשה יכולה להישבר ואפשר להחליפן. עם זאת, אם נאבד החומר, זה מקום ללא מוצא. דיסק קשיח חיצוני או גיבוי בענן זאת אסטרטגיה טובה של צלם סטודיו מקצועי.