אין לקחת חלק מהטקסטים /להעתיק/לשכתב. זכויות שייכות לסטודיו לצילומים מקס
כמה תמונות אוכל אנחנו רואים בכל יום? אולי כבר התרגלנו ואנחנו כבר לא סופרים או שמים לב, אבל תמונות אוכל הם לגמרי חלק מסדר היום שלנו. אנחנו רואים תמונות על אריזות מוצרי מזון, על שילוט חנויות לממכר מזון, במודעות פרסום וכמעט בכל מקום בו אנו נמצאים ניתקל בתמונת מאכל. מאחורי כל תמונה טובה עומד צלם אוכל מומחה בתחום צילום אוכל שהוציא מתחת ידיו תמונות איכותיות, טובות והכי חשוב – שעושות את העבודה שלהן.
תוכן עניינים
צילום אוכל ממלא מספר תפקידים חשובים מאוד. התפקיד הראשון הוא תפקיד שיווקי. איך נציג אוכל שאנו מוכרים במסעדה ללקוחות פוטנציאליים? איך ניתן לתפריט שלנו נימה אותנטית, כך שכאשר בוחרים מנה רצויה הלקוח יראה מה הוא בוחר ויחליט מה הכי מתחשק לו לאכול עכשיו? תמונה טובה עושה עבודה בצורה טובה. הצלחת המעוצבת, המנה הפוטוגנית בהחלט עוזרים ללקוח להחליט מהי המנה שהכי מתאימה לו לסיטואציה הנוכחית. הדבר אף מתבטא בעיצוב אריזות מזון ועיצוב מודעות פרסום. צילום זה הוא שלב התחלתי ונחוץ שמאפשר למעצב הגרפי להביא לעיני הלקוח את המראה האותנטי והמגרה של האוכל.
שף נמרוד נורמן
צילום מזון לשפים הוא בסופו של דבר אמנות שמאפשרת להציג כל מנה מכל סוג, בדרך שמעוררת את החושים של הצופה. צילום מנות שמבוצע בצורה הטובה ביותר על ידי צלם מזון מקצועי יפיק את התמונות הטובות ביותר. צלם אוכל מקצועי אוחז בידע נרחב אודות תחום צילום המזון, טכניקות תאורה הנדרשות עבור צילום אוכל מסוגים שונים בכדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר מבחינת הנראות של המרקם ומבחינת העברת המסר לצופה בתמונה, בקומפוזיציה ובבחירת רקעים מתאימים.
למעשה, צלם מזון מיומן ידע איך לגשת לכל סוג מנה בצורה אופטימלית: כאשר מדובר במנה עשירה בטקסטורות כמו סלט טרי, הוא יבחר זווית שמדגישה את גווני הירקות שכולל הסלט ואת הברק של הרוטב שמוסיפים לו. אם מדובר על מנות בשריות או מנות מורכבות יותר מבחינת המרקמים, הצלם יבחר זוויות שמדגישות את עומק המנה ואת השכבות השונות שהיא מורכבת מהן בצורה הטובה ביותר, כאשר מטרתו תהיה לגרום לצופה להבין שמדובר על מנה מיוחדת שהוא חייב לטעום. כל מנה דורשת טכניקות צילום שונות ומיוחדות וצלם מזון מקצועי מבין זאת ובהתאם לכך, מתאים את תהליך הצילום, את הרקע, את הטכניקות, את הזוויות, התאורה ועוד, לכל מנה שהוא נדרש לצלם וזאת בכדי ליצור חווית טעם וויזואלית באמצעות התמונות.
כל צלם עובר תהליך למידה ורכישת המקצוע. הוא לומד להכיר מהם הכלים השונים, מתמצא בטכניקות צילום ומשפר את התוצרים שלו. אך חשוב לדעת שיש הבדלים גדולים בין תחומים שונים בתוך ענף הצילום. אי אפשר להשוות בין עבודת צילום ילדים לתחום צילום אוכל, או לצילום אירועים. היכולות והמיומנויות של הצלם תהיינה שונות בהיבטים רבים. זאת כדי שהוא יוכל להפיק תמונות מקצועית ואיכותית בהתאם לסוג הצילום.
צילום אוכל למגזינים צריך לצלם בפורמט הנכון. לרוב צלמי אוכל מצלמים מונות אופקיות. עם זאת, המגזין או שער מגזין, בין אם מודפס או דיגיטלי, הוא אנכי ולכן הרבה פעמים במקום לעשות חיתוך תמונה, עדיף שתצולם מראש כאנכית. אם אלה תמונות פנים ולא כשער, אז אכן תמונות אופקיות יותר מרשימות כי תופסות שטח רוחב גדול יותר ורואים יותר טוב פרטים.
צלם אוכל צריך להתחשב בכל הדרישות שיש למגזין או טור בעיתון. מה רוצים להעביר בתמונות, האם חשוב לתעד את השף עובד עם האוכל או שיותר חשובה המנה עצמה? מה המסר שאותה הכתבה צריכה להעביר, וככה צלם אוכל ידע להעביר את הרעיון בצורה יותר טובה. אולי דווקא רוצים לשווק את המסעדה, ואז הצילום יכלול גם תמונות של המסעדה שאותה רוצים לפרסם. כלומר יש לתת מחשבה במידה ואין מיקום על אוכל עצמו.
בכל תחום הצילום יש אתגרים שמאפיינים אותו. ילדים זזים ולפעמים לא קל להשיג שיתוף פעולה, בחתונות צריך להתמודד עם דינמיות ושינויים שמתרחשים בכל רגע נתון, מה שדורש דריכות רבה וערנות מקסימלית של הצלמים. ומה בתחום צילום אוכל? גם כאן יש אתגרים משמעותיים. היות ולאוכל יש מראה משלו, המטרה היא לצלם אותו בצורה אותנטית ככל שאפשר. כדי שמי שיראה את התמונה יחוש חוויה קרובה ככל האפשר לחוויה שבה רואים אוכל באופן מוישע. כאן נדרש הצלם להיות יצירתי ולבצע צילום אוכל מקצועי שמציג אוכל בצורה חיה ככל האפשר. לשם כך עליו להשתמש באמצעי צילום ותאורה מתקדמים, כאלו שיאירו מאכל באור הנכון ויציגו אותו בדיוק כמו שנרצה שהצופה בתמונה יראה אותו.
אתגר נוסף בתוך סטודיו לצילומים הוא לשמור על מראה טבעי ככל האפשר של האוכל. אמנם אנו רוצים להדגיש בו נקודות מסוימות, רוצים להציג אותו בצורה הכי פוטוגנית שניתן, אך יחד עם זאת אנו שואפים שהתמונות תהיינה טבעיות ככל האפשר. שמי שיצפה בתמונה יחווה חוויה של אוכל, לא פלסטיקה מעוצבת ומצולמת. כאן נדרש צלם אוכל לשלב בין שתי המטרות ולבצע צילום במדויק כדי לצלם תמונות טובות באמת. תמונות שמציגות אוכל בנימה מגרה ומחמיאה ככל שאפשר, אך יחד עם זאת תוך שמירה על מראה אותנטי וטבעי.
שף ניר מסיקה
אז אמנם יש צלמים רבים שמציעים שירותי צילום, אך עבור שירותי צלם אוכל מקצועי חשוב מאוד לבחור צלם שההתמחות שלו היא בתחום האוכל. צלם שמצלם מנות שף, מתכונאים או מאפים – צלם כזה יודע איך להתעסק עם האוכל ואיך לבצע כל פעולה במטרה לצלם תמונות איכותיות, מוארות ויפות לכל מוצר שעליו לצלם. צילומים אלו יכולים אף להיחשב בתור פקשוטים, שבהם יש שימוש בתוכנות עריכה על מנת להדגיש את המוצר, במקרה זה, אוכל.
שף עידן בושארי "פומפי"
כדי לבחור צלם מקצועי וטוב שמספק לכם שירות מקצועי שמתאים לציפיות שלכם, כדאי מאוד לצפות בתמונות קיימות. להתרשם מהביצוע ולשקול האם הצילום מתאים גם לצורך שלכם. האם הצלם הזה יוכל לספק גם לכם מענה מקצועי ולבצע עבורכם צילומים אשר נחוצים לכם ברמה הנאותה. כי בסוף התמונות מדברות בעד עצמן, וממש כמו שהפתגם הידוע טוען, שתמונה אחת שווה יותר מאלף מילים. צלם מוצרים יכול לדבר ולספר על עצמו, אך רק כשתראו תמונות שלו תדעו בדיוק מהן היכולות שלו. היופי בצילומים הוא שהצלם יכול להיות בנוסף צלם פורטרטים אשר יצלם את השף שהכין מנה ולא רק האוכל.
שף רנן בלומנרייך קומטה
להלן תמונות נוספות של אוכל יפני. כצלם אוכל, בחרתי בחלק מהתמונות לעשות תאורה קונטרסטית וממוקדת על הסושי, לעשות עליהם תקריבים ולשלב זוויות שונות. צילום מזון מצריך גישה דיי יצירתית לצילום מנות וכשמדובר בצילום אוכל יפני, הגישה יכולה להשתנות מבחינת התאורה. באוכל יפני אני אוהב לשלב תאורה קונטרסטית ולא רכה כמו בסוגי אוכל אחרים. כמו כן, תמונות אווירה של צילום שף בזמן העבודה גם טובות ונדרשות.
בתמונה אחרונה אפשר לראות שהרקע הוא לא שגרתי, רקע של זהב, סוג של שיש שעליו הנחנו מנה וצילמתי במבט ציפור, ממש מעל ככה רואים הרבה יותר טוב את כל הצבעים של הדגים שיושבים על האורז.
יצא לי לצלם למסעדה וותיקה בארץ אידי דגים. כל המנות של המסעדה בגדול הן חלביות, הכל מהים, דגים מסוגים שונים, פירות ים כמו קלמרי, שרימפס, מולי, לובסטרים, פסטות ועוד'. הצילום לא דרש גישה מיוחדת בגלל היותן מנות מהים והגישה לצילום הייתה רגילה, כמו צילום של מנה בשרית או של פסטה. תאורה רכה בעיקר, זוויות אלכסוניות וגם זוויות על, שתמיד מעניינות.
צילום אוכל וצילום למסעדות מצריך קצת גישה יצירתית לצילום מנה, למפעמים אפשר לטשטש דברים ברקע של כוסות וצלחות שליד, לצלם דרך הכוס, צילום על שולחן ערוך, או תקריב על חלק כלשהו של המנה. חשוב לתת את כל הזוויות האפשריות, ככה שמנצלים את כל המנה לתמונות מגוונות, גם פתוחות וגם סגורות.
שילוב רקע גם חשוב, האם ואיזו מפה תהיה על השולחן? לפעמים משלבים שיש, לפעמים מפות, או דק של עץ. אנחנו שילבנו מפה לבנה עם תבנית, שהייתה מאוד נקייה ואסטטית לצילום, ולא לקחה על עצמה תשומת לב, ככה שאפשר היה להדגיש את המנה עצמה. צלם אוכל יכול לבחור ולהציע, יחד עם המסעדה איזה רקע יהיה לצילום המנות, לבחור משהו אחיד ולרוץ עם הרקע הזה לכל הצילומים, במיוחד כשמדובר על צילום לתפריט, בו עדיף שהרקע יהיה זהה. לעומת זאת, אם המנות לא מצולמות לתפריט, אפשר להיות יצירתי ולשנות רקעים שונים, לבשרי אולי לשלב שיש אפור או דק של עץ, לחלבי מפות בצבעים ניטרליים ולשחק עם זה. שילוב של מנת דג עם כוס יין לבן וקישוט עם צדפות שונות ברקע גם תורם לאווירה.
להלן מקבץ תמונות מהמסעדה
עוד תחום שהוא עולם בפני עצמו שבו עוסק צלם מזון מקצועי הוא צילום קינוחים. קינוחים הם מנות מורכבות מבחינה ויזואלית ולא פעם הם יכללו מרקמים מיוחדים, שכבות, מגוון צבעים שונים ועוד.
תפקידו של צלם מזון המומחה בתחום צילום קינוחים יהיה בין היתר יהיה ללכוד את כל הפרטים הקטנים שמייחדים כל קינוח וגורמים לו להיראות מעורר תיאבון.
בתהליך צילום קינוחים, הצלם יבחר תאורה רכה וממוקדת שתדגיש את הברק של המרכיבים השונים של הקינוח ואת העדינות שלהם. באמצעות קומפוזיציה מדויקת הוא ייצור תמונה שמדגישה את הצבעוניות והמרקמים של כל מרכיב שיכול להיות בקינוח כגון: קרם, קצפת, פירות טריים, שוקולד או אגוזים.
צילום מנות קינוחים דורש מהצלם יצירתיות בתכנון הצילום, בחירת רקע נקי שמתמזג עם הקינוח ומוסיף לו עומק ולפעמים גם שילוב אלמנטים משניים שמטרתם היא להדגיש את הקינוח או לייחד אותן כגון: אבקת סוכר מפוזרת, פירות טריים בצד הקינוח, מזלג קינוחים מבריק מונח ליד, מפיות דקורטיביות או כל פריט אחר, כאשר בסופו של דבר המטרה היא ליצור תמונה שמצליחה להעביר לצופה בצורה הטובה ביותר את המתיקות והעדינות של הקינוח ואת הטעם המיוחד, על מנת ליצור אצלו את ההרגשה שהוא חייב לטעום את הקינוח.
אם אתם אנשי מקצוע שעוסקים בפן הקולינרי, אתם בטח מבינים שלקוחות פוטנציאלים אוכלים קודם כל עם העיניים. אם אהבתם את התמונות ואתם מחפשים את הדרך לשדרג מבחינה ויזואלית את התפריט במסעדה שלכם, או, אם אתם מציעים שירות קולינרי מכל סוג ומחפשים את הדרך לשווק את הכישרון שלכם באמצעות תמונות שישקפו את האיכות, הדיוק, האסתטיקה והטעם של האוכל שאתם מציעים, אשמח לעזור לכם.
שמי מקס מסטודיו לצילום מקס בעל ניסיון של 12 שנים בצילום מקצועי, מקווה שאהבתם את התמונות. צרו קשר ואשמח להפוך את הכישרון הקולינרי שלכם לחוויה ויזואלית שתשים אתכם בפרונט של עולם המסעדנות והקולינריה בין אם זה צילום תפריט במסעדה או שאתם שף פרטי או צריכים צילום אוכל לכל מטרה.
האם אתם מעוניינים לצלם מאכלים לבד והיטב? האמת, מושלם זה כנראה לא יצא, אלא אם תסתייעו בשירותי צלם אוכל מקצועי. אבל למרות זאת, בתור כצלמים חובבים תוכלו לצלם מאכלים לבד ולקבל תוצאות לגמרי לא רעות. כיצד? הטיפים הבאים יסייעו לכם להשיג זאת: